top of page

Met deze bronnen kun je je laten inspireren in je kennismaking met buitenleren.

In dit boek staan 101 dingen om buiten te doen. Het is een verzameling van spelletjes, zoekopdrachten en knutselideeën. Soms staat er wat extra uitleg of een variant bij de opdracht.

Bogaert, C. (2016) 101 dingen om buiten te doen. Tielt: Lannoo.

In dit praktisch handboek staan 50 uitgeschreven tochten in de natuur die gebruikt kunnen worden voor lessen. Elke les of wandeling kent vaste onderdelen: wat nemen we mee?, waar?, wanneer?, voorbereiding, verloop, tips en ideeën voor de verwerking. Prikkelblaadjes, hutten bouwen, spinnentocht,  diersporen zoeken, ….  Voor leerkrachten, ouders en kinderen van ca. 4 t/m 8 jaar.

Bergmans. G. (2016). Op stap met de bosjuf. Vertelpunt Publishing.

Pijlen en bogen maken, geuren snuiven, boomtoppen bespieden, ijsmobiles maken …. Dit is een  ideeënboek vol eenvoudige, speelse en educatieve activiteiten per seizoen. Een doe-boek vol tips om met kinderen van  ca. 4 tot 12 jaar op avontuur te gaan in de natuur.

Danks, F. (2007). Op avontuur in de natuur.

In dit boek vind je activiteiten voor verschillende gelegenheden in uiteenlopende omgevingen en voor verschillende leeftijden. Het boek is opgesplitst in zes hoofdthema’s: outdoor feestjes en dito spelen, verhalen, theater, speuren en actie. ​

Danks, F. en Schofiel, J. (2013) Outdoor: avontuurlijke buitenspelen. Zeist: Christofoor.

In dit boek vind je alles om samen met de kinderen hutten te leren bouwen.

Danks, F., Schofield, J. (2016). Hutten bouwen. Zeist: Uitgeverij Christofoor.

Het boek staat vol buitenactiviteiten, natuurweetjes, lestips, zoekkaarten en spannende opdrachten. Deze zijn opgedeeld volgens de vier seizoenen. Het doel van dit boek is dat kinderen, volwassenen en leerkrachten ontdekken dat de natuur boordevol leuke weetjes en activiteiten zit.

Dijksman, M. (2016) Alle kinderen naar buiten: het grote natuuractiviteitenboek. Zeist: KNNV Uitgeverij.

Aantrekkelijk boek met negentig doe-spelletjes voor buitenshuis. Het boek is onderverdeeld in spelletjes in het bos, bij het water, in tuin of park, bij slecht weer en in de sneeuw. Bij elk spel geven iconen je een indicatie van de activiteitsgraad (van rustig tot woest en wild), de tijdsduur, de vuilheidsgraad, het aantal personen en het doel van het spel. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf acht jaar, maar ook leerkrachten en ouders kunnen hier inspiratie vinden.

Devos, S. (2015). Het complete Ketnet buitenspeelboek. Tielt: Lannoo

Dit boek bevat een schat aan ideeën om doorheen het jaar actief bezig te zijn met én in de natuur. Het boek bestaat voornamelijk uit foto's en schetsen van dingen die je kunt doen in en met de natuur. Het boek is opgedeeld in drie hoofdstukken: ‘Bomen’, ‘Takken & twijgen’ en ‘Weiden & velden’.

Drews, J. (2015) Het grote buitenboek. Hasselt: Clavis.

Dit boek heeft als doel om de wereld groener te maken. Het boek bestaat uit opdrachten opgedeeld per seizoen. Er staan tips in, spelletjes, knutselactiviteiten, fantasiespellen, recepten, … Elke activiteit wordt uitgelegd en toegelicht met foto's. Er staan vier kinderen centraal die je door de activiteiten heen loodsen.

Leitzig, A. (2014) Buiten bezig. Hasselt: Clavis.

In de inleiding belichten de auteurs de schoolnatuurtuin, natuurspeelbossen, de rol van de lerarenopleiding, naschoolse opvang, .... Daarna geeft het boek een overzicht van natuurspeelplekken in Europa. Je leest tal van tips om natuurspeelplekken in te richten én  activiteiten die je kunt ondernemen. Het boek is bedoeld voor leerkrachten en volwassenen.

Leufgen, W. (2007) Vrij spel voor natuur en kinderen. Utrecht: Jan van Arkel.

Een inhoudelijk boek over alles wat met natuur te maken heeft (planten en dieren). Geen didactische werkvormen of buitenactiviteiten, wel een stevige basis om buiten de natuur te ontdekken.

Louv, R. (2005). Het laatste kind in het bos. Utrecht: Uitgevrij Jan Van Arkel.

Dit boek neemt je mee op een avontuurlijke verkenningstocht door de. Er is aandacht voor dieren en planten in verschillende biotopen. Doorheen verschillende hoofdstukken worden dieren, planten, bomen, … onderzocht. Dit boek kan door kinderen gelezen worden vanaf 9 jaar.

Manning, M. (2011). Het leukste buitenboek voor kinderen. Ploegsma.

In dit buitenboek worden verschillende activiteiten beschreven die per seizoen gesorteerd zijn. De activiteiten zijn zeer breed geselecteerd: wiskunde, taal, muzische vorming, wereldoriëntatie, … komen aan bod.

Romeijn-Peeters, E. De Boom In! Davidsfonds Infodok.

Een inhoudelijk boek over alles wat met natuur te maken heeft (planten en dieren). Geen didactische werkvormen of buitenactiviteiten, wel een stevige basis om buiten de natuur te ontdekken.

Peixi Dias, M.A., Naar Buiten (2017). Ontdek de natuur. Fontaine Uitgevers.

Een ouder boek met veel inhoudelijke tips wanneer je buiten op tocht bent: hoe oriënteren, hoe kaartlezen of het weer interpreteren, sporen zoeken, ...

Thomas A. en Thomas P. (2006). Vakantieboek. Christofoor. 

Kinderen kunnen aan de hand van de opdrachten in dit boek op zoek gaan naar dingen in de stad, ideetjes opdoen voor spelletjes, wilde kunst maken of iets nuttigs doen met gevonden voorwerpen. Bij elk opdracht staat een korte omschrijving met tips en een foto van een mogelijk eindresultaat. De opdrachten zijn onderverdeeld in een aantal thema’s: natuur in de stad, wilde creaties, vieringen en feesten en spellen & spoorzoeken.

Schofield, J. (2014) De wilde stad: ontdek wat je allemaal kunt doen buiten in de stad. Zeist: Christofoor.

Dit boek bestaat uit 72 hoofdstukjes met suggesties voor activiteiten bij slecht weer is. Er zijn avontuurlijke, sportieve, creatieve of muzikale activiteiten. Bij elke opdracht staat er kledingadvies, een opsomming van de veiligheidsvoorschriften en benodigdheden.

Schofield, J. (2013) Het slecht weer boek: ontdek wat je allemaal kunt doen in regen, wind en sneeuw. Zeist: Christofoor.

In dit boek staan ideeën over wat je allemaal met takken kan doen. Het boek is onderverdeeld in acht delen: ‘Avontuurlijk met takken’, ‘Magische takken’, ‘Creatief met takken’, ‘Spelletjes met takken’, ‘Stokken in de zon’, ‘Muziektakken’, ‘Takken en water’ en ‘Houtsnijden’. De activiteiten zijn geschikt voor kleuters tot tieners.

Schofield, J. (2012) Het bosboek: ontdek wat je allemaal kunt doen met een tak. Zeist: Christofoor.

Het boek is een handleiding om naar buiten te gaan en op ontdekking te gaan in je straat, je buurt, je stad. Aan de hand van expedities word je uitgedaagd om je omgeving te observeren op een manier zoals je dit nog niet deed. Je verzamelt voorwerpen, verhalen, stenen, beelden, geuren, ... Creativiteit wordt erg gestimuleerd.

Smith K., How to be an explorer of the world. Portable Life Museum.

Een boek vol proefjes en experimenten die je kunt uittesten in de natuur. De eenvoudige tekeningen en stappen begeleiden de proefjes waardoor het voor kinderen makkelijk alleen te lezen is.

Van Deursen, C. (2010) Natuur binnen en buiten: een kijk- en doegids. Thorn: Cyclone

Dit boek is bedoeld om kinderen naar buiten te lokken, weg van de computer en tv. Het boek staat vol met originele buitenavonturen, tips voor fotoreportages, stappenplannen voor het maken van natuurcosmetica, een moestuin, survivalgids, …

Zwigtman, F. (2016) Het wildste boek voor buiten: buitendoeboek voor jongens en meiden. Amsterdam: Uitgeverij Luitingh- Sijthoff.

Dit overzicht is geïnspireerd op twee bachelorproeven aan de Brusselse lerarenopleiding van hogeschool Odisee over outdoor teaching geschreven door Laura Alleman, Charlotte Pieters, Hanne Tielemans en Tim Ryckeboer.

bottom of page